20 Şubat 2014 Perşembe

ELMADA SON NOKTA: ELMA ŞEKERİ

         Bu aralar gördüğünüz gibi elmaya kafayı takmış durumdayım. Sınıfta da elma içerikli bir çok çalışma yaptık. Bugün de elma şekeri denedik. Haftada bir gün deney günü yapıyoruz sınıfta ve bugünü de kaynama, ısı, pişme, renk değişimi, soğuma ve soğumayla birlikte kıvam değişimini de içeren elma şekeri yapmaya ayırdık. Sandığımdan zormuş, önce onu belirteyim. Şöyle ki zaman istiyor. Ben bir velimden yardım istedim. Bugün sınıf ablamız da yoktu, biraz zorlandık. 24 kişilik sınıfa göre tarifi vereyim size: 8 bardak su, 16 bardak şeker, 4 çorba kaşığı limon suyu ve gıda boyası. Bu tarifle biz yaklaşık olarak 40 elma hazırladık. Oranları siz arttrıp azalta bilirsiniz. Önce şekerle suyu iyice kaynattık ve daha sonra gıda boyasından bir tutam ekledik. Gıda boyasıyla beraber limon suyunu da ekledik ve kaynatmaya devam ettik.


Bu süre boyunca biz de çocuklarla şekerin ilk başta nasıl dibe çöktüğünü, kaynamaya başlamadan önce ve sonrasında nasıl renk değiştirdiğini, şekerin çözüldüğünü gözledik. Yaklaşık 1 saat sonra şerbet kıvama geliyor. Doğru okudunuz 1 saat kadar bekledik, macunumsu bir kıvam almıştı artık şerbet ve ilk denemeleri yaptık. Çöp şişlere elmaları taktık ve çocuklar sırayla gelip elmalarını macuna buladılar, biz de devamını getirip tepsiye dizdik. Başta da belirttiğim gibi okulda yapmak biraz zahmetli ve zaman alıcı, ancak bir veli yardımıyla işler daha rahat ilerliyor. Macun kaynarken biz de çocuklarla büyük boy kraft (ambalaj) kağıdına yuvarlama ile elma yaptık. Elmaları iyice soğumaları için okulda bıraktık, çünkü çıkış saatinde ancak bitmişti ve tam soğumamıştılar. Yarın afiyetle yiyeceğiz. Velim Filiz Hanıma da buradan tekrar teşekkür ediyorum. İşte şekerlerimiz... Bu arada biz ikinci partide içine biraz mavi boya da ekledik ve siyahımsı elmalar elde ettik. Yarın bir pamuk prenses dramasıyla konuyu bağlamayı düşünüyorum.

Evde rahatlıkla yapabiliriz aslında, daha pratik olur doğrusu. Yalnız bir kaç elma için olmaz galiba, belki çocuğunuzun arkadaşlarının geleceği bir gün onlara sürpriz yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder